Kleurontwerpers kiezen voor optimisme en bezinning

Opkomende trends op het gebied van kleur en design stralen vooral optimisme en bezinning uit. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Sigma Trend Forecast 2014/2015. Optimistic Blends (positief, vrolijk), Newborn Energy ( licht, ruimte, rust), Reloaded Heritage (nostalgisch, authentiek), Linear Balance (kwaliteit en bescheiden luxe) of Treasure Basics (respect voro mens en natuur) zijn de trends waar interieurontwerpers, architecten en productdesigners zich de komende jaren op gaan richten, zo verwachten de Sigma-experts.

Fabienne Bruyninckx, kleurontwerper: “Een aantal trends laat een duidelijke reactie zien op de economische crisis en de digitalisering van de samenleving. Mensen zijn toe aan het positieve en ruimte om tot zichzelf te komen. Dat zie je terug in de voorkeuren voor bepaalde materialen, ontwerpen en kleuren.”

De eerste drie trends zijn gerelateerd aan optimisme en levenslust. “Optimistic Blends is een trend die gezien kan worden als een tegenbeweging tegen de economische crisis”, legt Bruyninckx uit. “Het positieve, vrolijkheid, durf en persoonlijke expressiviteit voeren de boventoon. Dit zien we terug in het gebruik van kunst, dynamische objecten en het combineren van verschillende meubelstijlen.” Het kleurenpalet dat hierbij hoort, bestaat uit intense rode en blauwe kleuren, oranje, aqua, geel en enkele warme aardkleuren om al deze accentkleuren te temperen.

Ook de trend Newborn Energy is een duidelijke reactie op de huidige tijdsgeest. Bruyninckx: “We leven in een informatietijdperk waarin we worden beheerst door technologie en digitale media. Newborn Energy is een antwoord hierop en een zoektocht naar geestelijke vernieuwing en een betere levenskwaliteit. Mensen willen woningen met licht en ruimte om tot rust te komen en samen te zijn met vrienden en familie. Nieuwe materialen en verrassende kleuren geven hierbij weer energie. Denk aan zachte pastels, zowel helder als vergrijsd, maar ook aan koele en warme tinten met meer verzadiging en helderheid.”

Reloaded Heritage, wil traditionele en klassieke waarden combineren met vernieuwing en modernisering. Bruyninckx: “Nostalgische en authentieke materialen zoals fluweel en barokke, sierlijke vormen gaan hier hand in hand met gedurfde kleurencombinaties. Vandaar ook de samenstelling van het kleurpalet: intense roden, groenen en blauwen, mosterdgeel en een reeks van zeer donkere kleuren.”

De laatste twee trends hebben vooral te maken met bezinning en rust. Linear Balance staat voor kwaliteit en bescheiden luxe. Bruyninckx: “Hierbij gaat men op zoek naar leefruimtes met een geordende structuur, evenwichtige architecturale vormen en kleurbalans om tot rust te komen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen met een ingetogen karakter, vaak met een matte uitstraling.” De kleuren zijn zacht van uitstraling en zowel licht als donker; grijstinten met een subtiel kleurverschil, zachte en donkere terra kleuren en koele blauwtinten.

Bij Treasured Basics draait het om het respect van de mens voor de natuur. “Deze trend laat zien dat zintuiglijke waardes zoals gevoel, geur, smaak en klank belangrijk voor ons zijn”, verklaart Bruyninckx. “Dit vertaalt zich in ruwe materialen en texturen, en organische vormen die aanvoelen alsof ze zo van buiten komen.” Het kleurpalet bestaat uit aardetinten met sterke contrasten zoals zeer zachte en zeer donkere vergrijsde bruintinten, mosgroen, terra en oker.

De ruim twintig internationale kleurexperts van PPG ( het moederbedrijf van Sigma Coatings) , één van de grootste wereldspelers op het gebied van coatings, worden vaak al in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerpproces en werken daarin samen met de meest toonaangevende architecten en designers over de hele wereld. Hierdoor bezitten ze de kennis en ervaring om trendbewegingen te analyseren en voorspellingen te doen voor de toekomst.